Ян Бибиян - Елин Пелин - Първото Фантастично Произведение за Деца в Българската Литература

Аз съм Ян Бибиян,

аз съм малък като залък,

силен като великан.”

Ян Бибиян - Елин Пелин

Игривите слова излизат от устата на любимия ни герой Ян Бибиян. Елин Пелин издава първата част на фантастичната книга през 1933 г. Подзаглавието е “Невероятните приключения на едно хлапе”. 

С майсторското си перо авторът ни води в едно градче, в което живее немирникът Ян Бибиян. Поради извънредно непослушния си нрав, любящите му родители вдигат ръце от него. Момчето се сприятелява с дяволчето Фют. Предстоят редица пакости и зли дела, водещи до това главата на Ян Бибиян да бъде заменена с глинена. Следват множество приключения и изпитания във вълшебното царство на злия магьосник Мирилайлай. Те каляват волята и пречистват сърцето на Ян Бибиян от злото. Накрая се спасява и се прибира у дома. 

Кой е Елин Пелин?

Димитър Стоянов, широко познат под псевдонима си Елин Пелин, е роден през 1877 г. в село Байлово. Семейството му не е заможно и той е най-малкият сред единадесетте деца. Въпреки скромната селска действителност, в която израства, родителите му са изключително будни и не правят компромиси в отглеждането на децата си. Елин Пелин е запленен от четенето от ранна детска възраст, още тогава започва и да пише. Не завършва гимназия, но това не влияе отрицателно на творческия му път. Животът му не е лек, работи на най-различни длъжности, но никога не спира да пише.

Творчеството на Елин Пелин е богато и разнообразно. Той твори стихотворения, детски приказки, хумористични очерци, повести, статии, но не случайно е познат като “майстора на късия разказ”. Сред познатите произведения на Елин Пелин са: “Андрешко”, “Напаст Божия”, “По жътва”; “Ветрената мелница”, “Гераците” и др.

Елин Пелин - Ян Бибиян

В по-зрелия си период Елин Пелин често пише за малките читатели. Претворява народни приказки, създава и съвсем нови такива. Популярни негови приказки са “Дядовата ръкавичка”, ‘Знам и мога“, “Ангелът на справедливостта” и др. Венецът на детското му творчество безспорно е “Ян Бибиян”. Книга подобно на нея до тогава няма в българското творчество. 

За художественото перо на автора е присъщо да вдъхва живот и значение и на неудошевеното. Това си личи от първите редове на книгата. В тях е описана косата на героя, която е в унисон с немирния му нрав.

… то никога не вчесваше косата си и затова тя стоеше на главата му чорлава на челото и смачкана отстрани, прилична на изгоряла от слънцето трева, през която е минала цяла черда телци.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Името на героя Ян Бибиян е вдъхновено от сина на Елин Пелин – Боян. Детето обичало да се преструва, че чете книга, като по детски изговарял името си: “ян бибиян, ян бибиян”. Това страшно забавлявало писателя.

Какво Щеше да е Различно, ако Книгата Ян Бибиян Беше Написана през 2023?

Много неща биха били различни в едно хипотетично съвременно издание на “Ян Бибиян”. Елин Пелин е творил в действителност различна от нашата днес. От съвременна възпитателна гледна точка много хора биха счели средствата на автора за твърде провокативни и дори страшни.

Детството днес изглежда коренно различно от това на героя. Децата прекарват по-голямата част от игрите си в онлайн пространството, използвайки различни устройства. Дивите игри на чист въздух и лудориите са рядкост и стават все по-малко примамливи

Позволявам да си представя един съвременен Ян Бибиян: 

Той е дете, което постоянно е на компютъра и е толкова запознато с неговите тънкости, че започва да вреди чрез хакерски номера на устройствата на другите. За наказание бива отлъчен от виртуалния свят. Накрая открива, че живият контакт в реалния свят е по-истински и вълнуващ. 

Освен различията в действителността днес възпитателните подходи са други. Много родители биха сметнали постъпките, които предприема Ян Бибиян като даване на лош пример. Също и някои от събитията и героите за прекалено страшни. Подобни неща са: 

  •  срещата с дяволчето;
  •  попадането му на заседанието на множеството дяволи, оглавяващи всеки грях;
  •  подмяната на главата на Ян Бибиян с глинена;
  •  пушенето на героя и др. 

Не бива да забравяме, че детската психика поема и преработва онова, с което може да се справи. Ако Ян Бибиян и Фют не се бяха срещнали, главният герой не би стигнал до нравствения погром, който да предизвика героическата му метаморфоза като защитник на доброто. 

Въздействието на Ян Бибиян Върху Децата

Фантастичният сюжет и множеството предизвикателства, които се изпречват пред Ян Бибиян искрено вълнуват. Едновременно с това книгата е изпълнена с мъдрост и внушава непреходни ценности и добродетели на децата.

Четейки книгата, детето потегля на своеобразно пътешествие, в което съпреживява съдбата на Ян Бибиян. Чрез героя то удовлетворява своите първични желания. Това води до отделянето му от сигурността на семейството. Скъсването с нормите води до закоравяването на сърцето на Ян Бибиян. По този мъчен начин се достига моментът, в който героят губи всичко и се пробужда от безсъзнателното живеене. 

И днес сме провокирани от сюжета на “Ян Бибиян”. Книга, адаптирана сценично професионално и любителски в театри, балети, читалища и детски градини.

Кои сме Ние в Книгата и Какво Научаваме от Героите?

Чрез приказните сюжети големи и малки навлизат в света на фантазията. Ние се идентифицираме с героите, на които се случват чудатите преживявания. По този начин ние също участваме в пределите на въображението си. В кого ще се припознаеш зависи от това в какъв етап от живота си и какво специфично ти се случва, докато четеш книгата.  

Четейки книгата “Ян Бибиян”, ние несъзнателно влизаме в обувките на непослушника. Откриваме, че дори и в порасналите спи един Ян Бибиян, който жадува да наруши всички правила и да живее, търсейки единствено насладата. Образът на Ян Бибиян е изключително поучителен за децата, защото те виждат какви страшни неща биха се случили, ако не следват заръките на своите родители. 

Произведението е наситено с разнообразни герои. Няма как да не споменем и покровителката на Ян Бибиян – Иа. Момичето е омагьосано от Мирилайлай, за да добие образа на грозна врана. Един ден Ян Бибиян я спасява и оттогава тя става негова пазителка. Чрез този герой ние виждаме чистотата и справедливостта, криеща се в грижовната женска същност.

Родителите на Ян Бибиян могат да ни шокират с отказа си от грижи. Не бива да съдим прибързано, защото скоро след това, каейки се търсят своето момче. Децата са отделни личности, които ние трябва да обичаме въпреки всичко. Това е едно от най-големите предизвикателства в живота. Трябва да бъдем до своите рожби, съобразно техните нужди и да вярваме в доброто. 

Заключение

“И в песента му се заредиха нежни, хубави думи, които звучаха тъжно. Гласът му стана силен, сладък и звучен и се разнесе из чудната гора.”

Тези думи свидетелстват пречистването на сърцето на Ян Бибиян от злото. Те доказват, че приказките и детските книжки подготвят по безопасен начин децата за срещата с грубия свят. Заедно с това вменяват в тях нравствени и морални ценности. 

Спиращите дъха приключения, вълшебствата и победата на доброто са в основата на фантастичното произведение “Ян Бибиян”. Елин Пелин пише книгата преди почти столетие, но тя отвлича вниманието и на съвременните деца. Книгата има продължение – “Ян Бибиян на Луната”, за чието влияние и въздействие може да прочетете в другата ни статия.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top