Интервю с Jolly Kids - английски език за деца

Jolly Kids е бутиков образователен център по английски език за деца от две до седем години. Мисията им е да създават щастливи пространства за учене за най-малките. Предлагат разнообразни английски програми през седмицата или уикенда, на осем локации в София, индивидуални онлайн уроци и летни училища. Заедно с това си партнират с различни детски градини, където децата учат по методите на Jolly Kids.

Интервю с Jolly Kids

Какво представлява Jolly Kids? Разкажете повече как се роди идеята. Кои са основателите?

Преси: Jolly Kids е школа по английски език за деца от две до седем години, като нашата основна цел е да създаваме пространство, в което децата могат да учат английски език по един щастлив начин. Това е едно безопасно, креативно пространство,  в което те да се чувстват вдъхновени, да идват с много желание и усмивка. Така неусетно чрез игри, творчество, изучаване на различни приказки, те придобиват знания и умения и проговарят английски език. Това действително се случва в тази ранна детска възраст – децата много лесно могат да проговорят чужд език.

Свети: Така те всъщност играят и съвсем неусетно проговарят английски. Нещо повече – за тях той се превръща в езикът на играта. За разлика от нас, които сме стартирали изучаването на английски език на доста по-късна възраст, в първи клас или пети клас, или дори по-късно, за децата от нашата школа английският завинаги си остава езикът на играта. Родители са ни споделяли как докато са си вкъщи, когато си играят, децата им разговарят на английски език. Тоест те имат това осъзнаване, че английският език е едно забавно приключение. И това е най-ценното, тъй като остава за цял живот.

Преси: И другата част на въпроса относно основателите: това сме ние – Пресиана Шишева и Светослава Койнова. И двете имаме опит в работата с деца. Аз започнах да работя с деца още докато учих Изящни изкуства в Англия и когато се върнах в България, открих, че мога да продължа да прилагам изкуствата и да преподавам английски език на деца. Впоследствие завърших и психология и така нещата съвсем се подредиха. Психологията ми помогна да разбера научно, че действително това са най-добрите методи за ранно чуждоезиково обучение.

Свети: Аз съм преподавател по английски език и имах опит с малко по-големи деца в някои от най-големите школи в София. Когато се срещнахме с Преси моментът беше много интересен, тъй като тогава търсех подходящо място за обучение по английски на моята двегодишна дъщеря. Много исках тя да се потопи в английска среда и да бъде на място с плавна адаптация. Разглеждах различни варианти за детски градини, занимални, но така и не открих място, което според мен е подходящо за нея. Когато се срещнах с Преси тя ми сподели, че иска да създаде пространство от този тип, в което да се работи чрез изкуства. Аз пък исках да намеря необходимото място за дъщеря ми и така се срещнахме в най-подходящия момент и създадохме Jolly Kids. Тогава школата стартира с шест деца, а в момента стотици учат по този модел. Дори имаме онлайн ученици, които се включват от чужбина.

Какви са възрастовите групи и от колко време съществува Jolly Kids?

Преси: Jolly Kids съществува от шест години. Когато започнахме беше една обща групичка за деца от две до седем години. С увеличението на броя им във времето започнахме да ги разделяме на няколко възрастови групи. В момента продължаваме да работим и с двегодишни деца в нашите целодневни програми. Това е грижа за децата, заместваща детската градина. Тези пространства се намират в квартал Павлово и заниманията в тях се провеждат  от понеделник до петък. Създаваме условия децата да могат да се адаптират и да свикнат с чуждата среда. За по-големите деца, над тригодишна възраст сме създали уикенд програми. На тази възраст отделянето от родителите не е толкова трудно, тъй като ходят на детска градина през седмицата, а през уикенда могат да се включат успешно в нашите занимания.

За всички деца ли уроците са и онлайн и присъствено?

Преси: Онлайн уроците са индивидуални, за деца над четиригодишна възраст. Те са удобни за семейства, които предпочитат да не пътуват и могат да се възползват от програмата в дома си. Подходящи са и за деца, които не живеят в София.

Свети: Онлайн програмата е доста гъвкава. Моята дъщеря я ползва, когато пътуваме. Може да пуснете урока от хотелската си стая или където и да се намирате. Така детето ще продължи да учи без да се налага да прекъсва през лятото както и през останалите почивни дни.

Преси: В онлайн програмите отново използваме игри и изкуства и правим обучението интерактивно. Децата не са статични пред екрана. Те пеят, танцуват, движат се.

Свети: Абсолютно! Всяка наша програма е авторска. Ние с Преси сме ги разработвали поединично. Имаме програма за целодневните групи в Павлово, друга за уикендите, когато децата идват веднъж в седмицата за няколко часа. Отделно разработихме и онлайн програма по време на пандемията, която също си има своите нива и е много интерактивна. Това, което е различното при нас е, че всеки един елемент е авторски и аз лично съм го тествала върху моето дете. Тя беше първото дете в Jolly Kids. От една страна бях създател на програмите, а от друга страна гледах ефектите от обучението върху дъщеря ми. Една от ползите, за които не се говори достатъчно е, че развива в голяма степен и родния език. Дъщеря ми вече е втори клас и тя е най-добрата не само по английски език, но и по български език. Ранното чуждоезиково обучение развива усет в децата към всички езици. В момента тя започва да учи испански и това се отнася  и за този език. Това е едно умение, което създава много невронни връзки. Невероятно е и препоръчвам на всеки родител да подари това на своето дете.

Разкажете малко повече за това как протича самият урок и каква е продължителността му.

Преси: В уроците има игри и песни, а също и приказки. Приказките са в основата на всички наши програми. Те поставят темата на няколко поредни урока. Независимо дали става дума за детската градина, където една приказка се учи една седмица или за уикенд програмите, където тя се учи през пет поредни уикенда. По темата на тази приказка учим с децата песнички и изработваме различни неща. Това може да е герой от приказката или предмет от нея. Правим ролеви разигравания, в които децата влизат в ролята на различните герои от приказката и казват репликите им на английски език. Чрез това изживяване на ролевата игра те запомнят с лекота цели реплики от приказката. Това са основните елементи – музика, приказки и ръчен труд.

Свети: Всеки един от елементите е около 30 минути като трябва да се има предвид, че те се смесват и преплитат един в друг.

Колко големи са групите от деца?

Преси: Групите ни са малки – записваме до 12-13 деца в група. В уикенд програмите ни даваме повече гъвкавост на родителите. По този начин децата могат да пропуснат някой уикенд.

Самата програма с каква продължителност е и има ли изпит накрая?

Преси: Когато става въпрос за целодневната ни програма, за деца от 2 до 7 години, записването е за една учебна година, като в нея се минава едно конкретно ниво по нашата система. Записването за уикенд програмите също е за цялата учебна година, но самата програма е доста по-гъвкава. Изпити при нас няма, защото ние сме пространство за щастливо учене. Искаме да превърнем английския език в любимо занимание на децата. Не искаме да ги стресираме с изпити, а целта ни е те да учат спокойни и обгрижени от техните учители. Внимателно подбираме екипа, с който работим. Винаги избираме млади, усмихнати и позитивни хора, които обичат децата. Колкото е важно един преподавател  да знае английски много добре, толкова е важно и да обича децата. Тъй като само един от тези два елемента, не е достатъчен, за да се създаде една щастлива програма.

Свети: В края на всяко едно ниво всички деца ще имат знания по английски език. Всичко се случва естествено и децата искат да са част от това обучение. Те са истински любопитни и просто искат да участват, в това което се случва, без да са необходими изпити и стресиращи елементи.

Какви други ползи, освен за развиване на речта, има ранното чуждоезиково обучение?

Свети: Ползите са изключително много! В България съществува мита, че не трябва да се учи чужд език в ранна детска възраст, защото това пречи за усвояването на българския език. Има много доказателства и научни статии в световен мащаб, които опровергават тази теория. Децата билингви са също доказателство, че колкото повече езици говорят, толкова по-лесно става за тях. Детето възприема езика като майчин до определена детска възраст. Други ползи от ранното чуждоезиковото обучение са развитието на когнитивните и математическите умения. Езикът е вид формула. Заменяйки езиците с цифри, заместваш една дума, за да създадеш конкретна формула от думи като изречения, фрази и т.н. Има много ползи за логическото мислене на децата и техните математически умения. Това споделят и родителите на нашите ученици – именно, че децата им се справят отлично по математика без да са ходили на допълнителни уроци по предмета. Отдавам това на факта, че те свикват да се концентрират и самото развитие на мозъка е толкова силно, че самите деца прехвърлят тази концентрация от много ранна детска възраст върху заниманията. Тъй като това става чрез играта, те не го възприемат като учене. Така ученето става един естествен процес.

Преси: Всеки един език носи със себе си своята логика и той обуславя един различен начин на мислене според структурата на самите изречения, граматиката и времената. Всеки един език е един различен вид мислене и когато децата знаят повече от един език съответно те имат достъп да различни видове логика, което е много обогатяващо. Освен всички тези когнитивни ползи изучаването на чужд език развива и емоционално детето. То научава за различни култури, съответно в него се развива определен вид емпатия. Прави децата много по-адаптивни към различните култури и ситуации. Това е едно много ценно умение.

Свети: От личен опит мога да кажа, че дъщеря ми няма стрес да отиде в друга държава, тъй като знае, че винаги може да говори на английски език и тя осъзнава практическата полза от това. Например, отиваме в Гърция и тя си поръчва сама сладолед. Така става самостоятелна и свиква с идеята, че може да се справи във всяка ситуация от съвсем мъничка. Освен това езиците обогатяват културата на едно дете. То приема по-лесно различните деца и възрастни. Спомням си една ситуация, когато бяхме на сватба в Испания и тя си говореше на английски, но в един момент събеседника й започна да й говори на испански език. След това дъщеря ми ми каза, че е разбрала почти всичко. Така се стимулират лингвистичните връзки между езиците. Тъй като много от думите от английския и испанския имат общи корени и детето без да разбира съответния език,  свиква да улавя тези познати за него думи и да схваща общия смисъл.

Коя е първата приказка, която изучават децата?

Преси: Част от нашата програма е свободата, която даваме на нашите учители. Ние им позволяваме те да бъдат творци и да избират коя приказка да учат следващата седмица. За да бъде подхранена креативността на учителите, те трябва да имат тази свобода. Понякога те сами избират приказките, а в някои от програмите ни те са организирани в конкретен ред, по който да се учат.

Свети:
Всяка приказка преработва различни емоции в децата. Учителите имат свобода или да изберат друга приказка от нашата програма или да импровизират. Ако учителите усетят, че в групата има даден проблем, да речем – не се работи достатъчно добре или има конфликт между две деца, учителят може да избере друга приказка, а не тази, която следва по програмата, за да може децата да отиграят тази конкретна ситуация. Внимателно наблюдаваме и динамиката на групата, и чувствата на децата, за да може да изберем приказка, която да им помогне да се справят в конкретния случай.

Можете ли да ни разкажете повече за вашите летни училища?

Преси: Летните училища се съчетават много добре с нашите уикенд програми. Деца, които ходят на други детски градини през учебната година не могат да отсъстват за дълги периоди, за да се потопят за дълго време в англоезична среда, но това могат да го направят през лятото. Така те идват на нашите уикенд програми през учебната година, а през лятото се включват за две, три, четири или повече седмици в нашите летни лагери. Миналата година те бяха на две локации – в квартал Павлово и в квартал Слатина. Следващата година е вероятно да бъдат и на повече места.

Ако желаете, може да кажете нещо за финал.

Преси: Аз мога да споделя нашата мечта: всяко едно дете да има достъп до ранно чуждоезиково обучение. Иска ни се да можем да го осъществим в колаборация с държавния сектор или държавните детски градини. Техните сгради са свободни през уикендите и в тях могат да се организират курсове по английски език, които могат да бъдат частично спонсорирани от държавата. Целта е да бъдат достъпни до всички семейства в България и всички деца да могат да получат този подарък – втори език.

Свети: Подарете това на децата си, като внимателно подберете школата за ранно чуждоезиково обучение. Много е важно кой е първият учител на децата в този момент, който да запали искрата. Нека да е място, където играта е в основата на ученето на езика. Ползите са много и остават за цял живот.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top