Интервю с Йорданка Миланова - Консултант по Детски Сън

Йорданка Миланова е консултант по детски сън. Предишната ѝ позиция е била мениджър в логистична компания. Второто ѝ майчинство обаче преобръща  кариерния ѝ път.  Тя  получава квалификацията си по детски сън в една от най-големите школи в Европа – Baby sleep в Москва.

Yordanka Milanova

Как Решихте да се Занимавате с Консултации по Детски Сън?

По време на второто си майчинство започнах да се интересувам от консултации по детски сън. Тогава тези услуги тепърва набираха популярност в България. Преминах успешно курс по консултиране на детски сън, където усвоих солидни теоретични и практически знания. Наученото приложих върху моето “тестово зайче” – малкото ми дете. В един момент реших, че ми харесва и вече година се занимавам с това професионално. Разчитам още и на супервайзори, от школата, с които мога да се съветвам при по-специфични случаи.

В Какво се Състои Работата Ви?

Консултирането на детски сън е помощна професия, при която контактуваш с хора, които са в нужда. Като специалист имаш възможността да подобриш съня на детето, което влияе позитивно на съня на цялото семейство.

За да бъдат  всички мои клиенти максимално удовлетворени, съм разделила консултациите си на няколко вида:

  • Имам еднократни консултации – за случаите когато майката е информирана, знае какво трябва да направи, но ѝ липсва финалната част, с която да завърши режима на детето така, че да бъде възможно най-подходящият.

  •  Другият вид консултация работи основно онлайн. Тъй като съм от Варна, предлагам и лична консултация в района, но в повечето случаи дамите желаят консултацията да бъде онлайн. Работя с деца от новородени до четиригодишни и при най-малките бебета майките спазват стерилна среда и избягват среща с външни хора, затова  и често предпочитат да работим онлайн.

  • Двуседмичната консултация започва с двучасова среща, на която обсъждаме в детайли режима на детето, неговите специфики, с какъв темперамент е то и какви са целите на майката. Аз давам информация дали това, което тя си представя е реалистично и също ѝ давам насока при какви условия е добре да спи детето като температура, влажност, светлина или по-скоро тъмнина. Обяснявам с какви игри да занимава детето през деня. Целта е детето хем да се умори достатъчно, хем да е било достатъчно време навън, за да получава витамин Д и да има контакти. Същевременно е важно и времето на успокоение и предразполагане към сън, като се премахнат всякакви цветни играчки и разбира се електронните устройства, които са сериозен стимул за нервната система на детето и водят до преумора. Така протича двуседмичната консултация – с една основна и след това всекидневно проследяване дали дамата успява да изпълни режима, който съм ѝ изготвила. Всеки план на режимите е индивидуален спрямо всяко дете и целта на майката. Поддържаме постоянен контакт по телефона, за да следим как реагира детето на съответните промени.

  •  Имам и четириседмична консултация, която освен всичко предвидено в двуседмичната, добавя и възможност да работим върху отслабване на силни асоциации за заспиване като кърмене, люшкане и др. Може да  работим върху самостоятелно заспиване с  методи, които почти не включват плач. Според това колко е уморена майката, избираме по-плавен или по-бърз вариант на приучване. Работата ми е различна с бебетата от всяка възрастова група, но винаги правя основна консултация за час-два, в която изясняваме всичко, по което трябва да се работи. След срещата изпращам подробен план писмено, за да могат родителите да го препрочитат. по време на съвместната ни работа е необходимо дамите да попълват дневник на съня, с който следим как е протекъл сънят на детето, имало ли е събуждания, бързо ли е заспало и т.н. Това ми дава ориентир в началото от каква фаза започваме да работим спрямо нормите за съответната възраст. В края на процеса на работа спрямо записите, се вижда ясно  какъв е прогресът.

След Първото Дете ли Най-Често Идват Майки при Вас или при Следващите?

Истината е, че дамите се обръщат към мен най-често след първо дете, защото тогава са най-неопитни и неуверени, изключително предпазливи и педантични. Докато след второто имат някаква опитност. Работила съм и с майки на близнаци, те са ми любими, защото там предизвикателството е двойно.

Как Влияят Приказките на Децата? Какъв е Техният Ефект?

В практиката ми често дамите, с които работя не знаят каква рутина да направят, а приказката е много важна част. Именно това да разкажеш на детето си вълшебна история с щастлив край го предразполага към успокояване за сън.

Приложение като вашето би допринесло чудесно за подобряване на режима, защото приказката  винаги е била незаменима част от дневната и вечерна рутина за всяка възраст на детето. Най-важната ми препоръка е всеки ден преди сън, майката да прочита приказка на детето. Често дамите са уморени и тук идва тяхното улеснение с възможността да му пуснат вашето приложение, наслаждавайки се заедно с детето на приказния свят. 

Приказките развиват въображението на децата, възпитавайки у тях най-различни качества, които да им помогнат справянето им със заобикалящата ги среда. Учат ги на ценни уроци – да различават  доброто от злото, още в най-ранната им възраст Колкото по-рано детето започне да слуша приказки, толкова по-бързо и правилно ще развие своята реч. След две годишна възраст децата започват да възприемат свои любими образи, на които да подражават. Лесно могат да открият подобни герои в разнообразните вълшебни приказки.

Желателно е слушането на  приказки да започне, още докато бебето е новородено. Тази рутина е и за родителите не само за детето. 

Бихте ли Могли да Насочите Родителите, Какво Трябва и Какво не Трябва да Правят?

На първо време, трябва да са наясно какво е реалистично да се очаква за тяхното дете спрямо възрастта му, нуждите му към момента и здравословното му състояние. На следващо място, е условията за сън да бъдат винаги едни и същи.

Децата спят най-добре при температура между 18 и 20 градуса, при влажност на въздуха между 40 и 60 градуса, като най-спокойно се спи на затъмнено. Мелатонинът се произвежда в най-високи количества между 19:00 и 05:00 часа. Важно е родителите да съобразят, че преди този диапазон няма да успеят да сложат детето да заспи, защото тялото му още не е произвело хормона на съня. Когато условията за сън са съобразени, е много важно децата да имат отлична рутина.

Полезно е родителите да знаят, че времето на бодърстване трябва да бъде разделено. Първата част от деня да бъде 70% на активно бодърстване, тоест да има добра физическа активност- игра с различни шарени играчки и много стимулиращи упражнения, също разходки навън, срещи с други хора. А останалите 30% от интервала на бодуване, които са непосредствено преди съня е времето за тихи и спокойни игри. Тогава започваме дейности, които не стимулират детето, а по-скоро го успокояват и съответно накрая е ритуалът за сън, където отлично се вписва вашето приложение.

Важно е да следим всякакви норми и часове, но на първо място, родителите трябва да са спокойни и да позволят на интуицията си да усеща детето. Целта е майката и детето да са в хармония.

Ако Детето е Уморено, а Родителят Вижда, че Още не е Време за Сън, Какво Препоръчвате?

Ако не е време за сън, а детето показва признаци на умора, имаме няколко варианта. Първият е играта, която играе детето да не му е интересна и тогава показва признаци на досада, които бъркаме с умората. При такъв случай предлагаме друга играчка или сменяме мястото на игра, защото различната среда стимулира детето и то започва да си играе отново.

По-неприятният казус е когато детето има дефицит на желязо. Може да бъде както лек дефицит, така и по-сериозен, водещ до анемия. Истината е, че в моята практика много често се оказва това състояние. Когато имаме дефицит на желязо, детето се изморява много бързо, също така спи много малко, неспокойно е, буди се често нощем. При подобни случаи се прави кръвна картина и насочвам към специалист, за да предпише подходящо лечение.

По Какви Начини Могат да се Свържат Нашите Читатели с Вас?

Аз работя под търговската марка „Академия за детски сън” и имам Фейсбук страница, в която публикувам безплатна информация, която да бъде в помощ на родителите. Също така отговарям и на мобилния телефонен  номер, посочен в страницата ми. От няколко месеца обмислям и създаването на личен сайт.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top