10-те Най-Любими Приказки на Шарл Перо

Шарл Перо е сред най-прочутите автори на всички времена. 

Удивителните приказки на Шарл Перо са магически низ от автентичен френски фолклор, примесен с неподправен човешки нрав, типичен за седемнадесети век.

10те най-любими приказки на Шарл Перо

Той твори в новаторския за времето си литературен жанр – авторска приказка.

Обичта му към народните поверия и истории, разказани от уста на уста, създава във въображението му едни от най-обичаните герои и образи. 

В приказките си авторът пречупва стереотипите на аристокрацията и ги среща с битовизма на обикновения селянин. Творбите му завършват с поуки за малки и големи.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Перо е юрист по професия. Открива своето призвание на писател едва на 55-годишна възраст, след което става член на Френската Академия.

10-те Най-Добри Приказки на Шарл Перо

Тази класация ще ни запознае с десетте най-любими приказки на Шарл Перо

Вече няколко века незабравимите приказки отвеждат читателите по целия свят в необятния свят на вълшебствата.

Вълшебници

Започваме с една от  силно въздействащите приказки на Шарл Перо, която разказва историята на две сестри, едната – добродушна и отзивчива, а другата – лоша и невъзпитана.

Добрината, която по-малката сестра извършва към предрешена вълшебница, я орисва с неповторима дарба – всеки път когато говори, от устата ѝ падат цветя и скъпоценни камъни. От друга страна – лошата сестра, благодарение на грубото си държание, получава проклятие вместо желаната дарба – когато отвори уста, от нея да падат змии и жаби. В света на вълшебствата всяка получава това, което заслужава –  дар или наказание.

Вълшебната приказка от Шарл Перо  ни учи, че колкото и несправедлива да бъде съдбата ни, трябва да останем смирени и добри, рано или късно получаваме заслуженото. 

Поуката, която можем да заключим в съзнанието си е, че  добрината е като бумеранг – колкото и време да отнеме, тя непременно се връща.

Рике с Перчема

Необичайната и поучителна приказка от Шарл Перо ни запознава с грозен и отблъскващ принц, с кичур коса на главата. Нарекли го Рике с перчема. Фея-орисница предвещава, че детето ще се слави с невиждан ум и някой ден ще дари своята избраница със същата гениалност.

Същевременно в съседното кралство се ражда девойка – безумно красива, но орисана да бъде глупава. Но щом срещне своя любим, ще го възнагради с хубост като нейната. Красавицата пораства тъжна, защото всеки я отбягва, заради нейната глупост, докато не среща Рике. Любовта между двамата герои ги спасява от страданията. Красавицата се сдобива с ум, а грозникът с красота.

Внушението е, че любовта е сляпа. Тя ни кара да полетим на нейните крила, където всичко е красиво и всяко несъвършенство става чудна красота.

Каквато и дарба да притежаваме, ще бъдем обичани, заради нещо невидимо за очите, но достъпно само за сърцето.

Смешните Желания

В тази приказка се разказва за беден дървар, който постоянно се оплаква. Веднъж му се явява повелителят на земята – Юпитер, с предложение да му изпълни три желания.

Дърварят споделя на жена си и двамата дълго мислят за какво най-много жадуват. Мъжът неусетно изговаря, че иска кървавица. Веднага получава исканото, а жена му побеснява от гняв. В кавгата дърварят пожелава дългата кървавица да увисне на носа ѝ. Речено-сторено. мъжът оставя последното желание на жена си. Тя избира хубостта си пред това да станат богати крал и кралица, защото “най-силното въжделение на всяка жена е да се харесва”.

Бедността и глупостта правят хората слепи и неразумни да отправят желания, дори пратени им на тепсия от небесата.

И най-голямото богатство на света избледнява, щом човек трябва да пожертва красотата си.

Малечко - Палечко

В приказката се разказва за много бедно семейство, което изоставя седемте си синове в гората, за да не умрат от глад пред очите им. Най-малкият син, който е роден с големината на палец,наречен Малечко-Палечко, използва хитростта си

и децата се завръщат у дома. Историята обаче се повтаря, но този път, Малечко не успява да намери пътя обратно и седемте деца са изгубени в гората. Попадат в къщата на човекоядец, който иска да ги изяде, но Малечко-Палечко измисля хитър план, с който спасява себе си и братята си. Героят се завръща вкъщи с богатствата на човекоядеца.

Приказката ни учи, че бедността може да замъгли съзнанието ни, търсейки спасение, може да погубим и най-милото си.

Колкото и дребен на ръст да си, щом сърцето ти е голямо и смело, можеш да постигнеш големи дела.

Магарешката Кожа

Тази приказна история ни отвежда при млада принцеса, която е принудена да се венчае за своя баща. Нейната фея-кръстница я съветва да постави няколко условия на краля. Той изпълнява всяко желание, дори сваля кожата на любимото си вълшебно магаре, което го дарява със златни монети. По заръка на феята, принцесата облича ужасната магарешка кожа и бяга от баща си. Работи като слугиня в чифлик, докато не среща млад принц, който се влюбва в нея. На сватбата присъства и баща ѝ, който се разкайва за стореното.

От тази  приказка на Шарл Перо можем да заключим в съзнанието си, че колкото и труден да бъде пътят, щом носиш вяра и добрина в сърцето си, непременно ще бъдеш възнаграден.

Дори най-мръсните дрипи не биха могли да скрият изяществото на една жена, когато то е не само външно, а и душевно красиво.

Спящата Хубавица

Магичната приказка от Шарл Перо ни запознава с крал и кралица, на които се ражда красива дъщеря. Феи-кръстници я орисват с най-прекрасните качества, но една от феите не е поканена. Като отмъщение, тя изрича проклятие, гласящо, че детето ще се убоде на вретено и ще умре. друга фея в опит да помогне предрича, че принцесата няма да умре, а ще заспи за сто години и кралски син ще я събуди. Предсказанието се сбъдва до последната дума. един ден смел принц събужда спящата красавица и двамата се венчаят като крал и кралица, безкрайно влюбени.

Поуката е, че колкото и злини да се изсипят върху някого, доброто винаги побеждава.

Всеки мечтае за истинската любов, но само най-смелите минават през всичко за нея.

Когато човек е воден от любовта, той е способен дори на невъзможното, защото тя е спасението на душата, за което всеки жадува.

Котаракът в Чизми

Един мелничар има трима сина. В наследство оставя на големия син мелницата,  на средния – магарето, а на най-малкия –  само котарака си. Въпреки че момчето не е доволно от своя нищожен дял, котаракът се оказва,че може да говори и притежава много хитър нрав. Животното иска торба и чифт чизми, с които успява да превърне своя господар от бедняк в един от най-богатите мъже в кралството. Накрая дори съумява да го ожени за дъщерята на краля. Котаракът става благородник и вече лови мишки само развлечение.

Приказката ни учи, че нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Хитростта и острият ум са ключове, с които може да се отвори всяка врата.

Красавицата и Звярът

Тази вълшебна приказка ни отвежда в омагьосан свят, в който една красавица попада в замъка на звяр. Тя трябва да остане там завинаги, за да спаси своя баща. Но когато той се разболява, звярът проявява милост и пуска момичето да се прибере при семейството си. Красавицата удържа на думата си и се завръщаа в замъка на звяра седмица по-късно. Тя го обиква, заради доброто му сърце, противоречащо на страшния му облик. Чистата ѝ обич разваля магията и той се превръщал в красив принц.

Героите на тази приказка от  Шарл Перо ни дават важен пример. щом душата е красива, външността не е пречка за истинската обич. Любовта може да превърне и най-страшния звяр в човек, достоен за обичане.

Пепеляшка

Шарл Перо описва историята на красиво и добро момиче, принудено от мащехата си да върши черната домакинска работа. Наричат го Пепеляшка. 

Пепеляшка, преобразена като принцеса с помощта на своята фея-кръстница, отива на бал, организиран от принца.Тя е толкова прелестна, че принцът се влюбва на мига в нея. Всичко се повтаряо отново, но девойката изпускаа заръчания от феята час и тичайки, изпуснала едната си пантофка. По изгубената обувка, принцът я открива и веднага се жени за нея.

Тази любима на всички приказка ни показва, че смирението и добротата винаги са възнаградени.

Червената Шапчица

Считана за една от най-любимите приказки на всички времена, авторът ни запознава с малко красиво момиче, наричано Червената шапчица. 

То е изпратено от своята майка да види болната си баба. по пътя се натъква на злия вълк, на когото споделя къде отива. Вълкът изпреварва малкото момиче. изяжда бабата и ляга в леглото ѝ,  за да изчака детето. Когато Червената шапчица влиза в дома на баба си, вълкът изяжда и нея. 

Тази вечна приказка ни учи на много ценен урок. Никога не трябва да се доверяваме на непознати, защото злото дебне отвсякъде и човек не може да знае какво го очаква.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Най-известната приказка от Шарл Перо „Червената шапчица” има около 50 различни версии по света, а „Пепеляшка” над 1500. 

Заключение

Наричан бащата на вечните приказки, Шарл Перо е оставил неповторимо богатство на света.Чудните му истории били любимо четиво на Лафонтен, Волтер и Наполеон.

В продължение на три века безброй деца и възрастни са откривали вълшебния свят на изящното му творчество.Героите, с които авторът ни запознава, възпитават у читателите непреходни ценности.Вечните разкази за вълшебни светове и добри феи, с които всеки един от нас се запознава от ранна детска възраст, дължим  именно на класическите приказки на Шарл Перо

“Спящата хубавица”, “Червената шапчица”, “Котаракът в чизми”, “Магарешката кожа”, “Синята брада” и много други са част от незабравимите приказни истории, които ще живеят вечно, поколение след поколение.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Първите пет приказки на Шарл Перо  са подписани с името на сина му Пиер Дарманкур и от негово име през 1695г. посвещава творбите си на Мадмуазел – , племенницата на Краля Слънце.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top