10-те Най-Добри Приказки на Ран Босилек

Детето не знае още бодливите прегради на времето и пространството, нито тежките окови на невъзможност. То притежава вълшебния килим, от който всичко се вижда и с който навсякъде се отива.

10те най-добри приказки на Ран Босилек

Ран Босилек е псевдонимът на  българския автор на детски приказки и стихотворения – Генчо Негенцов. Богатото му творчество се предава през поколенията, превръщайки го в любим писател на малки и големи. 

Творецът черпи вдъхновение от световната литература, преразказва е множество приказки от цял свят, но в авторските си произведения е силно заложена българската народопсихология, символиката на обичаите ни и митологията./Той пише разнообразни приказки в различни жанрове: вълшебни, битови и за животни.

Има издадени десетки книги и множество стихосбирки.характерно за неговите книги е, че са художествено оформени, което го прави един от създателите на книгите с рисунки за деца. Възлага на млади, даровити художници да направят рисунки по приказките му, с което се отличава от останалите автори по това време. 

Известни приказки на Ран Босилек се четат и днес, като въвличат читателите си да предизвикват себе си в приказни светове, търсейки поуката в тях.

10-те Най-Добри Приказки на Ран Босилек

В тази статия Ви предлагаме класация на десетте най-ценни  вълшебни приказки от Ран Босилек, основани на митове и предания. Те са завладяващит и ще ви  провокират да си задавате въпроси. По-големите от вас ще върнат в детството, а по-малките ще се пренесат в приключението наречено – Ран Босилек приказки.

Най-Голямото Богатство

Това е приказка за различните възприятия за живота между хората и различната ценностна система, която определя усещането ни за благополучие.

Срещат се трима приятели.  говорят за това кой как е съхранява най-ценното в живота си. Къщите на първите двама са залостени отвсякъде с големи огради и решетки по прозорците, за да пазят онова, което е вътре. В къщата на третия прозорците сашироко отворени. Той отговаря на изненадата на приятелите си, че за него най-важно е здравето, а то зависи от чистия въздух.

Понякога в стремежа да трупаме материални богатства се превръщаме в затворници. Необходимо е  да обръщаме внимание на нематериалното, за да живеем по-спокойно и в хармония със себе си.

Хубаво Момиче

В основата на тази приказка е символиката на цветовете, червено за щастие и бяло за  тъга, както и завистта и упоритостта.

Живяло е някога момиче с чудна дарба – засмее ли се от устата й падат цветя, а като заплаче, от очите му падат скъпоценни камъни. Щом царят разбира за чудното момиче, изпраща свита, която да я доведе, а да се ожени за нея. Сред пратениците се оказва зла завистница, която изважда очите на девойката с хитрост. Един дядо се смилява над девойката и я подслонява. Нейното място заема завистницата, но царят очаква да види чудесата.

Младото момиче праща дядото на пазара с трендафилите, за да откупи очите си, злата царица ги купува, за да измами царя. Девойката си връща очите и старецът продава скъпоценните камъни на измамната владетелка. Подмяната се разчува и стига до царя. Ядосан, гони царицата и се жени за младото момиче. 

Приказката ни учи да вярваме в доброто у хората. съществуват лоши и добри хора. дори ситуацията да изглежда непоправима, ако не се предаваме и не изневеряваме на доброто. Ще се намери кой да ни помогне.

Неродена Мома

Неродена мома е българска фолклорна приказка написана в характерния за писателя стил – с вплетени елементи от митологията.

Царски син строи вълшебна чешма, от която текат мед и масло. Той иска да си намери жена. Един ден на чешмата идва прегърбена бабичка. Момчето се подиграва с нея и в замяна тя го заклева да се ожени за неродена мома. Минава време и така и не се намира момиче за него, затога тръгва на път, за да намери Слънцето, което знае и вижда всичко. След дълъг път момъкът стига. Там го посреща, Слънчовата майка, която му дава три ябълки, във всяка от които се крие по една неродена мома. Понеже е нетърпелив бързо разрязва две от тях, въпреки, че е предупреден да го направи едва когато има вода със себе си. И така, момите изчезват.

Накрая остава третата, която не е сполетяна от злата участ на другите. След много перипетии двамата събират отново заедно и заживяват щастливо.

Важно е да се научим на търпение и да не повтаряме грешките си. Постигнем ли го – ще бъдем възнаградени за усилията си.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Книгата „Неродена мома“ с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрирана от Георги Атанасов, печели престижната награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел през 1932.

Умна Девойка

В основата на разказа стои мотивът за разума, добрината и втория шанс.

Един цар, който има много добър и умен син. Идва време да го жени и е искал същата жена за него. Праща един от царедворците си из земите си, да намери достойната мома. Сановникът намира девойката в десетото село. Царят изпраща придворен с прекрасни дарове, но и с гатанка, за да изпита ума на момата. Момичето приема подаръците и отговаря подобаващо на царя. С друга гатанка тя информира царя, че придворният взел от подаръците. Понеже е надарена и с доброта, тя поръчва слугата да не бъде наказан. Царят остава доволен последва нечувано пищна сватба.

Истината винаги излиза наяве. Всеки греши, но за да получиш прошка, трябва да си признаеш стореното.

Неволята

Баща има двама сина. Един ден ги изпраща сами в гората за дърва. Оказват се притеснени, защото не знаят какво да правят, ако каруцата се счупи. Бащата ги съветва да повикат “Неволята”. Синовете тръгват, цял ден прекарват в гората. Натоварената каруца се чупи от тежестта. Момчетата викат “Неволята” но никой не идва, накрая се захващат сами и я оправят. Прибират се благополучно и разказват  баща си за случилото се. Той отвръща: „Вие сте викали Неволята, а тя е била пред вас“

Често изходът от ситуацията е пред очите ни, но остава скрит, поради липса на инициатива. Свикнали сме да чакаме готови отговори и формули, вместо да се заемем да свършим работата сами.

Слънце и Месец

В едно царство има закон да не се палят свещи, но в една къща, той не се спазва., Там живеят три сестри. Една вечер царят чува как момичетата си  говорят какво ще направят,  ако се омъжат за него.владетелят  се жени за най-малката сестра,. защото тя ще го дари с неземно хубави деца. Царицата ражда две деца като слънце и месец. Завистливите ѝ сестри хвърлят децата в гората и ги заменят с кученца.. Самодива отглежда децата.  царицата за назидание е  заровена на площада по заповед на царя.Децата порастват и по заръка на самодивата , намират майка си и разказват истинатана царя. 

Както в повечето приказки на Ран Босилек и тук е заложено посланието за възтържествуване на истината.  Крие се и поучителният елемент, че човек може да се пребори с всичко, ако има търпение и вяра.

Сънят на Царският Син

В основата на приказката стои противопоставянето в отношенията баща и син, което ясно поставя въпроса за различията във вижданията между поколенията.

Един цар има син и дъщеря. Синът разказва съня си на царя, че В него баща му полива вода, за да си измие лицето, държейки кърпата, с която ще се избърше. Царят се обижда от разказа, ядосан, гони момчето. То се скита в гората, до момента, в който  стар слепец не го приютява. Момчето пораства и се жени. Научава, че сестра му се омъжва. Решава се да отиде на сватбата, оказало се, че слепецът иска да гарантира прибирането на момчето и за целта разкрива събрано най-чудно имане. Царският син си избира дрехи, оръжие и с вълшебен хвъркат кон отива в двореца. Никой не го познава. Принцесата го обиква и желае да се омъжи за него. Царят решава да направи голяма гощавка, на която да предложат на момъка да се ожени за дъщеря си. Преди да започне храненето владетелят полива момъка, за да се умие. Тогава момчето разкрива, че сънят му се е сбъднал. Царят и царицата му го молят да се върне, но той отказва и се връща в гората при слепеца и жена си. Когато старецът умира, царският син взима богатството и се връща в царството си.

Думите имат неподозирана сила да нараняват. В гнева си човек може да извърши неща, носещи след себе си непоправима вреда. Редно е да помислим в моментите, в които сме под ефект преди да предприемем действие, защото последвалото съжаление понякога не стига.

Самодива

Образът на самодивата е дълбоко заложен в българските предания. Самодивите са красиви девойки, неподвластни на никого. Живеят на високо в планините, смята се, че техни помощници са орлите.

Един момък изкусно свири на кавал. Засвирва на самодивската поляна и се явяват три самодиви. Влюбва се в най-малката и иска да се ожени за нея. Намира начин да я надхитри, като краде венеца ѝ – така тя нямало как да избяга и заживяват заедно. Веднъж отиват на сватба, но тя не танцува, на момъка много му се иска да я види как танцува, затова ѝ връща венеца. Самодивата на часа бяга и се връща в своето село. Юнакът тръгва  да я търси, обикаля и разпитва и най-накрая я намира с помощта на птичия цар, сврака и един орел. Отново успява да я изиграе, но този път изгаря одеждите и венеца ѝ и заживяват на чисто. “Самодивата родила умни и хубави момичета. И старите люде вярват, че оттогава хубостта се предала и на хората.”

Тази приказка предизвика различни реакции и въпроси в читателя: Правилна ли е постъпката на момъка? Обичала ли го е самодивата, за да се остави да я хване два пъти? И всеки може сам да намери правилните изводи за себе си.

Братче и Сестрица

Тази приказка е от поредицата на Ран Босилек приказки за животни, с които авторът е известен.

Братче и сестриче се губят в гората. Момчето ожаднява пие от вълшебен извор и се превръща в елен. Момичето ляга да спи на едно дърво. Отражението му се вижда в един кладенец и царският син, тръгнал на лов, го вижда – тозчас се влюбва в него. Момата отказва да слезе и благородникът изпраща слуги си да отсекат дървото. Братът-елен всяка нощ залепя треските на дървото с вълшебство, осуетявайки плана. Тогава царският син вика хитра бабичка, която подлъгва момичето да слезе. Така тя заживява с брат си в двореца. Зла циганка се преоблича в нейните дрехи и я хвърля в кладенеца и заема нейното мястото. Измамницата заповядва да убият елена, защото се страхува, че ще бъде разкрита. Братът успява да избяга и разобличава злината. Щом слуги намират царицата в кладенеца и я спасяват тя се разплакала от радост и сълзите ѝ връщат човешкия облик на брат ѝ. Царят прогонва циганката и всички заживяват щастливо.

Авторът апелира към семейните ценности и това, че винаги трябва да се грижим за близките си и да не ги изоставяме в беда.

Златната Ябълка

В основата на приказката е втъкана мистиката на златния пръстен, символизиращ любовта, а ябълката и овена символизират плодовитостта и трудностите на съзряването.

В едно село живеят трима братя. В техния двор расте дърво, раждащо златни ябълки.  Вълшебните плодове всяка година биват откраднати от страховита хала. Тримата братя се изреждат да пазят ябълката. Само най- малкият жъне успех. Той пробожда халата и по кървавите дири намира двореца на долната земя. Там момъкът намира  три пленени сестри. Той убива халата и ги спасява. Най-малката дъщеря му дава вълшебен пръстен. Но братята му го оставят там. С помощта на пръстена той се спасява и се жени за най-малката сестра, а братята му се женят за останалите момичета.

Поуката от приказката е, че не е важно кой е по-големият, а кой е по-умният и смелият. При трудности, не трявба да се отказваш!

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Интересното при тази приказва е, че тя е дописвана и развивана като сюжет от Елин Пелин и Ангел Каралийчев. Общото между тримата автори е влечението към мистиката и символиката в българския фолклор.

Заключение

От поредицата приказки на Ран Босилек читателят може да се запознае с голяма част от българския фолклор и митовете, които са заложени в него.

Опирайки се на символизма, авторът ни дава възможност да разгърнем въображението си, а не готови отговори. Историите съдържат в себе си както поуки, така провокира и въпроси, на които сами трябва да търсим отговор.

Важното е да продължаваме да четем, за да обогатяваме себе си. А светът на приказките е чудесно място да отпочинем и потърсим нов мироглед за нас и децата ни.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top