10-те Най-Добри Приказки на Братя Грим

Братя Грим са немски учени, които стават познати по целия свят с дарбата си да преразказват приказки, с които съживяват немския традиционен фолклор. 

10те Най-добри Приказки на Братя Грим

Якоб Лудвиг Карл Грим се ражда през 1785г., а година по-късно се появява и по-малкият брат Вилхелм Карл Грим в Ханау, днешна Германия. Баща им е юрист, а майка им – дъщеря на градски съветник. Това позволява на семейство Грим да живее богато, докато родителите им не почиват. Тогава двамата братя трябва бързо да станат глави на семейството, в което има още седем по-малки братя и сестри. Подобно на героите в своите приказки, животът на братя Грим започва щастливо и безоблачно. Скоро двамата се сблъскват с трудностите. Вследствие  на много труд и лишения двамата братя  възвръщат обществения и икономически статут на семейството.   

Още като малки братя Грим обичат да учат и следват съвета на своя дядо да бъдат трудолюбиви, за да успеят. След като завършват гимназия, те откриват своята страст към Средновековната немска литература. Именно това ги насочва към пресъздаването на народния немски фолклор в приказките, които започват да преразказват. Първият том с приказки на Братя Грим излиза през 1812г. и съдържа 86 истории. С него започва техният принос към световната литература и призванието им на неповторими разказвачи.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Първоначална идея на Грим е приказките да са за възрастни, но после смекчили  страшните елементи и ги преразказали изцяло за деца.

10те Най-добри Приказки на Братя Грим

В неповторимите приказки на Братя Грим, героите са водени от доброта, хитрост и обич. Те смело приемат съдбата си, омайвайки съзнанието на читателите и стават любими на всеки.

Сега ще ви разкирем, нашата класация на най-интересните приказки на Якоб и Вилхелм Грим, както и каква е поуката от всяка!
Приятно четене!

Червената Шапчица

Живяло някога малко момиче, което било най-обичано от своята баба. Тя му подарила червена шапка и затова го наричали “Червената шапчица”.

Веднъж майка му го изпратила да посети болната си баба, при условие че не се отклонява от пътя. Докато вървяла, Червената шапчица срещнала Вълка, на когото споделила къде отива. През това време злият звяр стигнал по кратък път до дома на старицата. представил се за нейната внучка и щом влязъл вътре, я излапал наведнъж. Скоро Червената шапчица пристигнала и щом се приближила до леглото на баба си, се учудила, че външният ѝ вид бил някак различен. Без да се бави, Вълкът скочил отново, изял бедното дете и заспал доволен. Наблизо минавал ловецът, който чул силното хъркане на звяра и го разтревожило.  като намерил Вълка, разпорил корема му, от него излезли невредими Червената шапчица и нейната баба. За наказание напълнили корема на злодея с камъни.

Пресъздадена оригинално от Братя Грим, приказки като тази  ни учат, че често децата са наивни. в добротата си лесно могат да се заблудят.  Ние имаме отговорността да ги научим, че не трябва да се доверяват на непознати. Злото дебне зад всеки ъгъл и човек трябва винаги да бъде предпазлив.

Пепеляшка

Тази приказка от Братя Грим разказва за красиво момиче, чиято майка починала. не след дълго баща ѝ се оженил повторно. Красавицата била принудена да търпи злата мащеха и двете ѝ дъщери, които били досущ като нея. Те карали момичето да върши тежката домакинска работа и да спи върху пепелта до огнището, заради коетоя наричали “Пепеляшка”.  Дори когато царят организирал тридневен бал за девойки, на който синът му щял да си избере годеница, Пепеляшка останала сама вкъщи. Двете ѝ доведени сестри се пременили и отишли на бала.

Пепеляшка отишла да поплаче на гроба на майка си. там долетяла вълшебна бяла птица, която донесла златна рокля и посребрени пантофки, с които момичето се преобразило и отишло на празника. всички гости я помислили за принцеса.царският син бил в плен на красотата ѝ, и цяла вечер танцувал единствено с нея. Тази и следващата вечер след празненството, принцът безуспешно се опитвал  да последва Пепеляшка. Ала в последния ден на бала, сребърната ѝ пантофка се залепила за смола, намазана по стълбите. Така царският син успял да открие своята годеница, защото златната обувка прилягала единствено и само на Пепеляшка.

Пепеляшка ни показва, че независимо колко лоши могат да бъдат хората, ние винаги трябва да отвръщаме с добро и чисто сърце, щастието не обича злината.

Снежанка

В едно царство се родило момиченце бяло като сняг. Нарекли го Снежанка. За жалост, майка му починала скоро и царят се оженил повторно за красива, но високомерна жена. Тя имала вълшебно огледало, което питала „Коя е най-красива на Земята?“, а то отговаряло, че от нея няма по-красива.

Когато Снежанка пораснала, станала първа по красота. Завистливата мащеха наредила на ловец да  убие девойката.той не бил способен на тази жестокост и я пуснал в гората. Там тя попаднала в къщурката на седемте джуджета и останала да се грижи за тях. Злата мащеха разбрала, че Снежанка е все още жива. Предрешила се като старица и два пъти се опитала да убие момичето, но джуджетата успявали да го спасят. Tретият опит бил фатален. мащехата отровила Снежанка с ябълка и тя паднала мъртва на земята. Седемте джуджета я поставили в стъклен ковчег в гората. млад принц минал през гората и в мига, в който видял Снежанка, се влюбил  в нея. взел ковчега ѝ към двореца. По пътя носачите се спънали и от разклащането, тя изплюла отровното парче ябълка и се съживила. Принцът се оженил за нея, а сърцето на злата царица се пръснало от злоба.

Любимата история от детството ни учи, че доброто винаги намира пътя към победата. Снежанка олицетворява най-чистите качества у човека дори когато е изправена пред тежки изпитания. Докато нейната мащеха показва как можем сами да погубим себе си, когато позволим на завистта да отрови душата ни.

Рапунцел

Вълшебната история разказва за красиво момиче на име Рапунцел,  отгледано от зла магьосница. Тя получила момичето в замяна на своята градина пълна с рапица. Когато момичето навършило дванадесет години, старицата го затворила във висока кула, която имала само един прозорец. Магьосницата стигала до върха на кулата, изкачвайки се по дългите, златни коси на Рапунцел.

Минали години. Един ден царският син случайно стигнал до кулата и  бил пленен от нежния глас на красавицата. разбрал как да стигне до върха и се покатерил по косите ѝ. щом принцът я видял, се влюбил в нея и я поискал за своя жена. За жалост, старицата разбрала за случилото се и отрязала косите на Рапунцел, изпращайки я на пусто място в гората. Когато царският син дошъл за нея, магьосницата му казала,че никога няма да я види. От мъка той скочил от кулата, а тръните го ослепили. Скитайки из гората дни наред, той чул познат глас и открил Рапунцел. Двамата се прегърнали, а сълзите на момичето намокрили очите му и той прогледнал. Царският син отвел Рапунцел в двореца и се оженил за нея.

Приказката ни разкрива непобедимата сила на любовта. Когато обичаме силно, сме способни да преминем през всяка мъка, защото единственото, което има значение, е щастието на любимия.

Хензел и Гретел

Тук приказката ни запознава със съдбата на братче и сестриче – момчето се казвало Хензел, а момичето –  Гретел. Баща им бил беден дървар и семейството им едвам изкарвало прехраната си. Гладът направил майката коравосърдечна и тя убедила мъжа си да изоставят децата в гората. Хензел и Гретел чули техния план и момченцето успяло да ги надхитри, като пускало камъчета след себе си, така децата се върнали у дома. Не след дълго всичко се повторило, но този път птичките изкълвали трохите, които Хензел пускал.

Децата дни наред се скитали гладни и жадни, докато не стигнали до красива къща, направена от захар. Приказният дом бил собственост на зла вещица. Тя заключила Хензел в клетка. Принудила Гретел да готви, за да угои братчето си. Веднъж злата старица стоплила котел, в който да сготви децата. Гретел успяла да надхитри вещицата, като я бутнала в пещта, децата се спасили и взели всичките ѝ скъпоценности. Хензел и Гретел се прибрали в бащината си къща, родителите им се разкаяли за постъпката си и всички заживели щастливо. 

Понякога възрастните трябва да взимат пример от чистите сърца на децата. Бедността принуждава родителите да вземат най-грешното решение, техните деца им показват как въпреки всичко, трябва да останем добри и да прощаваме.

Вълкът и Седемте Козлета

Една от най-познатите приказки на Братя Грим разказва за стара коза, която имала седем малки козлета. Веднъж решила да отиде в гората за храна и оставила своите козлета сами вкъщи с условието да бъдат внимателни и да се пазят от злия вълк.

Скоро на вратата почукал вълкът, представяйки се за майка им, но седемте козлета познали дрезгавия му глас и не го пуснали вътре. Хитрият звяр изял един тебешир и гласът му станал тънък като на козата, но вторият му опит също бил неуспешен, защото козлетата видели черната му лапа. На третия път, вълкът намазал лапата си с брашно и така успял да измами  козлетата. Щом отворили, бързо  изял шест от тях, защото седмото било скрито в кутията на часовника.

Когато старата коза се прибрала, оцелялото козле ѝ разказало всичко. Открили злия вълк  да спи наблизо. козлето донесло ножици и майката разпорила корема на звяра, а от него излезли здрави шестте козлета. За назидание напълнили корема на кръвожадния хитрец с тежки камъни и щом се събудил да пие вода от кладенеца,  паднал вътре и се удавил.

Хитростта, с която вълкът си служи, изиграва самия него. Когато искаме да измамим някого, обикновено мамим само себе си, както гласи поговорката: „Каквото повикало, такова се обадило”.

Жабокът-цар

Някога много отдавна живял цар, който имал няколко дъщери, най-малката  притежавала най-великолепна красота. Царската дъщеря често ходела в гората и сядала край кладенец. Там обичала да подхвърля  любимата си златна топка.

Веднъж докато играела, изпуснала топката в кладенец и заплакала. От водата скочил жабок, който предложил да извади играчката. В замяна поискал принцесата да сподели царския си живот с него. Без да мисли, принцесата се съгласила, но щом получила топката,си тръгнала, без да да удържи на думата си. Жабокът не се отказал и на следващия ден отишъл в двореца. Тогава царската дъщеря нямала избор и изпълнила  обещанието си. Ядосана от присъствието на грозния жабок, красивото момиче го захвърлило на земята, ала в същия миг той се превърнал в красив принц. Скоро се оженили, а на следващия ден дошла каляска, която ги отвела в царството на младия принц. 

Не можем да предвидим съдбата си, така е устроен светът. Това, което трябва да правим е да отвръщаме на доброто с добро. Няма значение дали си най-великолепната принцеса или си грозен жабок, защото това, което е най-важно не е външността, а се крие в сърцето и то е доброта.

Бременските Музиканти

Една от най-запомнящите се приказки на Братя Грим ни запознава с несправедливата съдба на остаряло магаре. Животното вече не вършело работа на своя стопанин. Магарето не се самозаблуждавало и решило да избяга преди човекът да се отърве от него.

Запътило се към град Бремен, за да стане музикант. То срещнало по пътя си ловджийско куче, котарак и петел, които споделяли същата участ и заедно тръгнали да осъществят мечтата си да бъдат музиканти. Понеже градът бил далече, пренощували в гората. Всички животни легнали до едно голямо дърво, а петелът се качил чак на върха, откъдето видял, че в далечината светела къща. Животните отишли до къщата и разбрали, че вътре живеят разбойници. За да ги изгонят, се покатерили един върху друг и запели в един глас. След това разбили прозореца и се втурнали в къщата. разбойниците страшно се уплашили и веднага избягали. Четиримата музиканти се нахранили доволно и легнали да спят. Главатарят на разбойниците изпратил един от тях да провери кой е в къщата им, но като влязъл, животните така го подредили, че треперел от страх, докато разказвал за случилото се. Така бременските музиканти заживели щастливи в къщата.

Хубаво е, когато срещнеш някого, с когото да споделиш съдбата си. Приятелството е вечен съюз, а  щом имаш приятелска опора, можеш да преминеш през всяко изпитание.

Храбрият Млад Шивач

В една от изключителните приказки на Братя Грим се разказва за храбростта на млад шивач, който с един удар убил седем мухи. Толкова се възгордял, че си ушил пояс с надпис: „Седем с един удар” и тъй като решил, че целият свят трябва да научи за храбростта му, тръгнал да пътешества.

По пътя си срещнал великан и двамата премерили сили. Младият шивач успял да се спаси невредим с такава хитрост, че всички великани избягали от страх. След дълго скитане, стигнал до царски палат, където владетелятят му предложил военна служба и хубаво жилище. Останалите  военни се бояли  от силата на храбрия шивач. За да запази хората си, царят му заповядал да залови два великана, еднорог и див глиган, които застрашавали царството. Ако успеел да изпълни задачите, шивачът щял да вземе царската дъщеря за жена и половината царство. С хитрост, бързина и късмет, младият шивач отново изпълнил задачите, а царят удържал на обещанието си. Но, щом разбрали, че юнакът е обикновен шивач, се опитали отново да го отпратят. Бързият му ум отново измислил начин да вземе страха на всички и така станал цар завинаги.

Щом човек повярва в своите възможности, е способен да победи дори огромни великани. Героят използва хитрия си ум и заедно с помощта на късмета, успява да се превърне от обикновен шивач в цар. С постъпките си храбрият шивач осмива предразсъдъците на хората да вярват, че само знатни хора са способни на велики и смели дела.

Румпелщилцхен

Потапяйки се във вълшебния свят на приказките на Братя Грим, ще се запознаем с историята на красивата дъщерята на беден мелничар.

Баща ѝ се похвалил на царя, че тя може да изпреде от слама дори златна прежда. Царят се впечатлил от чутото и наредил да доведат момичето в двореца. Завел девойката в стая пълна със слама и ѝ дал срок до сутринта да опреде златна прежда или щяла да умре. Момичето се уплашило и започнало да плаче. в миг в стаята влязло малко човече, което предложило да опреде сламата в замяна на нещо ценно. Девойката се съгласила и създанието изпълнило заръката. Всичко се повторило в три нощи, на третия път царят обещал да се ожени за момичето, ако отново изпреде всичката слама. Девойката отново потърсила помощта на малкото човече, но този път нямала какво да даде в замяна. Човечето пискало първородното ѝ дете. Когато девойката станала царица и родила дете, забравила за обещанието си. Създаниетото скоро се появило, за да вземе дължимото. Царицата го умолявала да размисли, а то се смилило и казало, че ако в срок от три дни познае името му, ще си отиде.

След много усилия царицата разкрила, че малкото човече се казва “Румпелщилцхен”. Тя спасила рожбата си, а Румпелщилцхен  потънал в земята от яд.

Човек трябва да бъде скромен и да внимава какво говори, от празни приказки можем много да си изпатим. Когато помагаме на някого, не бива да искаме нещо в замяна. добрината не е сделка, а добродетел, която се доказва всеки ден. 

Заключение

Въпреки че творчеството им не е авторско, Братя Грим са единствени и неповторими със своя стил на преразказване на народните немски приказки.

Двамата братя живеят като едно цяло, разчитайки един на друг. Те преминават заедно през безбройните трудности на бедността и до последно са неразделни. Братя Грим се занимават с университетска и библиотекарска дейност. Авторите намират утеха в изучаването на стария немски език и чрез него откриват своята страст към приказките. Братя Грим събират немските народни истории и легенди, които домакините разказват векове наред.  Те съумяват да им вдъхнат нов живот, разчупвайки остарелите стереотипи. 

Със знанията си и новаторския си талант Братя Грим остават своя безценен принос към световната литература. Превръщат се във вечни пазители на немската култура и традиция. ”Червената шапчица”, „Снежанка”, „Рапунцел” и „Румпелщилцхен” са малка част от любимите сюжети за деца и възрастни по целия свят, чрез които приказките на Братя Грим ще бъдат вечни.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Голяма част от приказките си братята научават от  домашната си помощница Доротея Фиман.  Като дете тя се запознава с творчеството на Шарл Перо и благодарение на  дарбата си изкусно преразказва неговите истории.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top