Десет Златни Приказки от Цял Свят

„Имало едно време в една далечна страна…“ 

Вълшебни слова, с които започват безброй приказки от цял свят, които гарантират ползотворно прекарано време за вашето дете

10 златни приказки от цял свят

Освен приятни и интригуващи приказките осигуряват множество ползи:

развиват въображението и абстрактното мислене;

обогатяват речниковия запас;

формират морални ценности    

развиват умения за боравене с основни нравствени норми като добро и зло; честност, справедливост и др.

изгражда усет към красивото и способност за улавяне на детайли;

разширява познанието за различни народи и култури и др.

Приказките биват най-разнообразни и се отличават по множество критерии и жанрове. Всяка от тях носи някаква поука. Най-често приказките биват вълшебни, героични, абсурдни, с говорещи животни, в рими и др.

Десет Приказки от Цял Свят с Безценни Поуки

Представяме Ви нашата класация на десетте златни приказки от цял свят. Не бива да забравяме, че всяка от тях се отличава от останалите според културните особености на народите, от които произлиза. Освен заглавията ще прочетете както кратко резюме на всяка приказка, така и поуките, които внушава.

Маймуната, котката и мишката – Японска Народна Приказка

Живели някога работливи дядо и баба. Старецът спасил една маймуна от смъртна опасност. За извършената добрина маймунското племе го наградило със скъпоценна монета. Завистлив човек откраднал съкровището. Бабата и дядото възложили задачата за откриване на съкровището на котарака Тама. От своя страна, Тама потърсил съдействието на една мишка. Гризачът усърдно претърсил храмове и къщи безуспешно. Старанието му се отплатило и намерил откраднатото. Като награда котаракът и мишокът споделили богатото угощение от дядото и бабата.

Приказката съдържа много мъдрост. Не бива да бъдем жестоки, а добри и трудолюбиви. В трудни ситуации не бива да униваме, а да помислим и без колебание да потърсим помощ от ближните.

Дървото в царското сърце – Гръцка Народна Приказка

Цар и царица имали две деца – разумна дъщеря и по-лекомислен и буен син. Родителите се споминали, като заръчали на момичето да закриля брат си до момента , в който бъде готов да поеме отговорност. Минало време и момчето пораснало. Оженило се за красива девойка, която завидяла на своята зълва. Направила заговор и сторила злина, довела до това братът да изгони собствената си сестра. Поради коравосърдечието на младия цар, от гърдите му поникнало дърво. Нищо не премахвало проклятието. Разсейвали царските грижи с приказки. Вестта достигнала и до сестрата. Тя се дегизирала и отишла, за да разкаже своята история. Казвайки истината, тя изкоренила дървото.

Приказката поразява с удивителна дълбокомисленост. Не бива да пренебрегваме хората, които ни обичат безусловно нито да забравяме техните грижи. Закоравялото сърце носи след себе си единствено печал и безнадеждност.

Чудният Кожух – Казахска Приказка

Главният персонаж в приказката е Алдар-Косе. Този персонаж е казахския еквивалент на българския Хитър Петър. Алдар-Косе е всеизвестен хитрец и за него се твърди, че единствено змията би могла да го измами.

В „Чудният кожух“ Алдар-Косе успял да измами чорбаджия, представяйки продупчения си кожух за необикновен. В замяна получил от заможния странник както лисичия му кожух, така и хубавия му кон.

Такъв тип антигерои присъстват в множество детски приказки от цял свят. Те ни учат да внимаваме и да не се предоверяваме. Сладкодумието може да се използва с подла цел.

Приказка за рибаря и златната рибка – Пушкин

Какво по-приятно от това да чуеш познат сюжет през призмата на неоспоримия талант на поета Александър Пушкин?

Живял дядо със своята баба
край морето синьо и дълбоко;
те живели в схлупена къщурка
цели тридесет и три години…“

Дядото отишъл за риба. Уловил златна рибка, която го помолила да я освободи. В замяна щяла да му изпълни желание. Старецът пуснал рибката, без да иска отплата. За постъпката си бил нахокан от своята баба. Тя го изпратила обратно, за да поиска от рибката нов леген. Речено – сторено. Жената се полакомила за имот и за власт, а прищевките  ѝ нямали предел. Накрая поискала да притежава морето, за да господства над рибката. За възмездие на ненаситността на бабата, вълшебното създание върнало живота на старците такъв, какъвто е бил – скромен, но неопетнен от алчността.

Алчността и стремежа за власт лесно замъгляват здравия разум. Не бива да забравяме, че истински ценните неща по същност не са материални.

Кристалният Джакомо - Джани Родари

В далечна страна се родило прозрачно дете, познато с прозвището „Кристалният Джакомо“. То не можело да лъже нито да пази тайна. Хората го обичали, заради неговата честност. На власт в тази страна се издигнал зъл диктатор, който тормозел жителите. Хората четели окуражителните мисли на Джакомо и това ги обнадеждавало. Диктаторът арестувал Джакомо, ала станало чудо. Целият затвор станал кристален, а през нощта излъчвал ярка светлина, която не давала покой на злодея, „защото истината е по-силна от всяко нещо — по-светла от деня, по-страшна от ураган.“

Безспорно Джани Родари е един от майсторите на съвременните приказки. Сюжетите са абсурдни, а героите най-чудновати. С финес биват предавани поуки, които провокират въпроси, на които и възрастните не остават безразлични.

Дъщерята на Слънцето и Луната – Рената Пакарие

Киа-Тумба бил най-хубавият младеж от цялото племе и всяко момиче било готово да се омъжи за него.“ Въпреки увещанията на баща си, момъкът не искал да се ожени за обикновено момиче. Желаел единствено дъщерята на Слънцето и Луната. Киа-Тумба написал писмо до Слънцето, за да иска ръката на дъщеря му. За нещастие божествата живели в небесата. Младежът потърсил помощта на различни животни – елен, антилопа и орел, но без резултат. Киа-Тумба получил съдействие от невзрачната жаба. Тя с хитрост намерила начин да осъществи годежа.

Африканската приказка не само вдъхва увереност да мечтаем смело, но и да предприемаме действия за осъществяването им.  Друга поука е това да не подхождаме с предразсъдък към онези, които не оправдават очакванията ни. 

Джак и бобеното стъбло – Английска Народна Приказка

Джак било весело момче въпреки скромния бит на семейството си. Младежът имал задачата да продаде домашната крава. По пътя към пазара разменил животното за  пет вълшебни бобени зърна вместо за пари. Джак посял четири от тях и те израснали до небето. Младежът се изкачил по стъблото и се озовал на дълъг бял път и тръгнал по него. След известно време срещнал жената на великана-людоед. С хитрост Джак успял да я убеди да не го предаде. На няколко пъти момчето успяло да отмъкне от великана торба с жълтици, кокошка, снасяща златни яйца и вълшебна арфа. При последното си изкачване Джак успял да се измъкне на косъм от чудовището, но в последния миг разрязал стъблото с брадва. Той се учи от грешките си и не се блазни да използва последното бобено зърно… 

Приказката е героична и изпълнена със спиращи дъха обрати. Учи на смелост и непримиримост. Предупреждава, че алчността за злато може да бъде пагубна, ако не си поставиш граници.  

Малката Кибритопродавачка – Ханс Кристиан Андерсен

Световноизвестният датски писател Ханс Кристиан Андерсен пише една от най-сърцераздирателните приказки. Малко момиче живеело много бедно. Босо в лютата зима продавало кибрит на улицата, но хората го подминавали. Поради несполуката, детето не искало да се прибере вкъщи, за да няма проблеми с баща си.  С цел пребори сковаващия студ, то запалило три клечици кибрит. При разгарянето на всеки пламък, на момичето се явявали видения на бленувани неща – топла камина, трапеза отрупана с храна, а накрая своята мила баба. На сутринта намерили момиченцето измръзнало.

Приказката е трудна за преглъщане, но това запечатва посланието ѝ дълготрайно. На по-слабите и нуждаещи се хора е необходимо да се отвръща с милосърдие, а не с безразличие.

Хензел и Гретел – Братя Грим

Братя Грим имат заслугата за запазването и развиването на множество детски приказки от цял свят, които са се предавали устно векове наред. Една от най-разпознаваемите приказки, които са възродили, е „Хензел и Гретел“ .

Хензел и  Гретел били брат и сестра. Родителите им ги изоставили в гората, поради бедност. След напразно скитане децата открили къща, направена от хляб и други лакомства. Къщурката се оказала примамка, изработена от зла вещица. Децата били в опасност от това да станат храна за коварната старица. С хитрост и смелост Хензел и Гретел победили вещицата. Намерили в къщурката съкровище и се прибрали у дома при семейството си.

Поуките са предадени по зловещ, но ефективен начин. Не бива да се доверяваш на непознати. Ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, помисли добре. Децата се поддържат и си помагат едно на друго, поотделно не биха могли да се справят, затова е важно да разчитаме на близките си и да си помагаме. Въпреки отчаяната постъпка на родителите си, те прощават, прибирайки се обратно вкъщи.    

Пепеляшка - Шарл Перо

„Пепеляшка“ е една от най-хубавите приказки от цял свят. Съществуват множество варианти, но най-вълнуващият принадлежи на френския автор Шарл Перо.

Съпругата на един благородник се споминала от тежка болест Оженил се повторно за злонамерена жена, която имала две дъщери. Мащехата ненавиждала доведената си дъщеря и му възлагала най тежката работа, за което си спечелила прозвището „Пепеляшка“. Принцът организирал бал в двореца. Пепеляшка успяла да отиде тайно с помощта на своята кръстница-вълшебница, която я пременила с най-великолепни дрехи. Принцът бил зашеметен от появата на Пепеляшка и танцували цяла нощ. Вълшебството се повторило на следващата вечер. Този път момичето се увлякло и в бягството си към дома загубила стъклената си пантофка. Благодарение на този неуспех принцът я намира и се женят щастливо

Добротата, скромността и трудолюбието са добродетели, които не остават незабелязани.  Не бива да се отчайваме или самосъжаляваме. Ако се поддадем на лошите помисли, ще ни донесат нещастия.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Съществува и български вариант на приказката със заглавието „Мара Пепеляшка“.

Заключение

Има множество прекрасни приказки от цял свят, които заслужават да бъдат в този списък, например „Трите прасенца“, „Червената шапчица“, „Снежанка и седемте джуджета“, „Дивите лебеди“ и др.

Приказките са безценен подарък, който крие множество блага. Вживявайки се в чудновати сюжети и взимайки пример от безстрашните и добри персонажи, детето се сблъсква за първи път с трудностите. Не бива да се заблуждаваме, че фантастичността на приказките е недостатък. Именно това провокира децата да измислят впоследствие оригинални решения вместо да се примиряват с неизгодната ситуация. Това е умело уловено в цитата на британския писател Г. К. Честъртън:

„Приказките са повече от истина не защото лъжат, че драконите съществуват, а защото твърдят, че драконът може да бъде победен.“ 

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top