10-те Най-добри Приказки за Животни, Подходящи за Всяко Дете

Четенето на приказки на вашето дете има толкова много ползи – те развиват любопитството и въображението, стимулират различни сетива като слух и зрение, обогатяват грамотността, езиковите способности и речника, осигуряват по-значима връзка между детето и възрастния.

Най-интересните приказки за животни

Кратките приказки за животни са сред любимите на малките деца. Има стари басни и притчи от цял свят, които всички знаят наизуст и до днес. Главните герои в тези истории са именно животните. Там те преминават през различни изпитания, изживяват приключения, свързани с опасности, научават нови неща за себе си и приятелите си и по този начин учат подрастващите на важни житейски и морални уроци, които те ще носят със себе си цял живот. Животните в тези приказки често имат човешки качества и поведение, което помага на децата по-лесно да разберат посланието на дадената история.

10-те Приказки за Животни, Които Трябва да Знае Всяко Дете

Приказките с животни правят впечатление с това, че в тях има ясно изразени персонажи и всяка история завършва с поука. В тази глава ще ви опишем топ 10 известни детски приказки, чиито главни герои са животни.

Котаракът в чизми – Шарл Перо

Започваме с една от най-добре познатите кратки вълшебни приказки. В нея се разказва за синовете на воденичар, които след смъртта му получават наследство. Главният герой е най-малкият син, който наследява един котарак. Този котарак обаче започва да помага на господаря си. Той е умен, хитър, лоялен и изобретателен. С негова помощ момъкът от беден селянин става един от най-богатите мъже в кралството, със собствени земи и принцесата като негова жена.

Героите в тази приказка ни учат, че успехът в живота не идва от наследството. Преди всичко човек трябва да вярва на собствените си способности и ум.

Лисицата и гроздето – Езоп

Тази кратичка басня една от най-популярните народни приказки в света. Тя разказва за лисица, която се опитва да достигне до високия грозд на лозата, но не успява. Тя пробва всичките си хитрини, но не може да го вземе. След поредния опит тя се отказва, казвайки си „Гроздето е кисело, а не е узряло, както си мислех.

Поуката в езоповата басня е, че човек, неуспявайки да постигне дадена цел със собствени сили, винаги ще намери начин да се оправдае.

Грозното патенце – Ханс Кристиан Андерсен

„Грозното патенце“ е позната на всички деца. Може да се каже, че тя е сред най-известните детски приспивни приказки. Историята разказва за пате, което се излюпва различно от останалите. Всички в двора го кълват и обиждат, защото го смятат за грозно. Дори майка му накрая се отказва от него. Патето решава да замине и след време открива три лебеда. При тях то разбира, че изобщо не е пате, а красив и строен лебед.

Андерсеновата приказка ни дава важен урок – това, че си различен, не значи, че си грозен. Ако някой цял живот се е чувствал не на място, просто трябва да погледне в себе си и да открие истинската си същност.

Болен здрав носи – Българска народна приказка

„Болен здрав носи“ е една от най-разказваните български приказки за животни. В нея се говори за хитростта и подлостта на лисицата, която успява да измами не само вълка, ами и рибаря и неговата жена. С ловкост и остър ум лисицата е винаги добре нахранена, а вълкът – пребит и гладен. А той с неговото състрадание и глупост винаги прощава на лисицата и е готов да помогне отново. Едва накрая разбира, че е бил изигран.

Човек не трябва да вярва на другите повече, отколкото на себе си, защото хората не прощават глупостта и наивността. Този урок е съществен и важен дори и за обществото, в което живеем днес.

Косе Босе – Ран Босилек

Приказката „Косе Босе“ е любима на много хора. Със своите алегории и метафори тя е сред актуалните български народни вълшебни приказки. Историята ѝ накратко разказва за лисицата, която с хитрост успява да отмъкне всички яйца на косето. Но кучето идва на помощ и двамата с косето успяват да надхитрят лисицата. Кучето я подгонва, но тя успява да се скрие в дупка. Там лисицата се самозабравя, изкарва опашката си от дупката и кучето веднага я хваща. 

Лисицата започва много да си вярва, от което люто си пати. Така и хората могат да се възгордеят и самозабравят, което би им коствало много.

Рибарят и златната рибка – Александър Пушкин

Това е една от най-известните детски морски приказки от цял свят. Тази история накратко разказва за рибар, който уловил говореща рибка. Тя сбъдвала желания. Алчната бабата на стареца започнала да иска различни неща – къщи, палати, власт. А старецът все се връщал при рибката и я молел да ги изпълни. Тя сбъдвала неговите желания. Докато един ден бабата поискала да господства над морето, за да заповядва тя на вълшебното създание. Търпението на златната рибка достигнало своя предел и тя върнала всичко както е било в началото.

Тази приказка носи важно послание – човек трябва да се задоволява с това, което има. Материалните облаги не са най-ценни и алчността може да бъде пагубна.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Братя Грим имат своя версия на тази приказка с наименованието „Златната рибка“.

Щурец и мравка – Жан дьо Лафонтен

„Щурец и мравка“, още позната като „Щурецът и мравката“, „Щурецът и мравките“ и „Мравка и щурец“ е от добре познатите на всички приказки за животни и басни . В нея се разказва за щурецът, който цяло лято свирел и се забавлявал, както и за мравките, които неуморно събирали храна и се трудили за зимата. Щурецът ги канел да се веселят с него, но те продължавали да работят. Дошла зимата и щурецът, премръзнал и изгладнял, помолил мравките да се скрие в техния мравуняк, но те не го пуснали.

Една поука, която днес е също толкова ценна и важна, колкото е била преди – добре положеният труд се отплаща богато, а мързелът не води до нищо добро.

Трите прасенца – Братя Грим

Това е сред най-хубавите кратки вълшебни приказки в света. В нея се разказва за три прасенца, всяко от които трябвало да си направи къща. Първото било мързеливо, затова си направило колиба от слама. Второто решило, че къща от дърво ще му свърши добра работа. Третото прасенце обаче искало здрава къща, затова след дълъг строеж то си направило къща от камък. Когато дошъл вълкът той съборил първите две къщи лесно. На третата се затруднил. Накрая опитал през комина, но там той си опърлил опашката и побягнал.

“Трите прасенца” ни учи, че трудолюбието носи облаги и води до успехи във всяко начинание. Лентяйството и мързелът от друга страна могат да погубят човека.

Костенурката и заека – Езоп

„Костенурката и заека“ е най-добре познатата приказка на всички времена. В тази притча се разказва за състезанието между бързия и лесно разсейващ се заек и бавната, но устремена костенурка. Заекът, вярвайки си твърде много, легнал да си почине и заспал. Костенурката с нейната устременост и целенасоченост успяла да победи в състезанието.

Тази кратка басня ни представя много простичък и ценен урок – човек трябва да вярва във възможностите си и да знае, че с постоянство може да постигне своите цели.

Лоша дума не се забравя – Българска народна приказка

Това е сред най-обичаните детски български приказки. Историята разказва за дървар в гората, който видял заклещено в храстите мече и му помогнал. Майката мечка и човекът станали приятели. Но един ден дърварят обидил мечката, рекъл ѝ лоша дума. Тя поискала той да я удари по главата с брадвата. Човекът не искал, но тя настоявала. Затова я ударил. След време двамата пак се видели. От раната на мечката нямало и следа. Но тя още помнела думите на дърваря.

Поуката в тази приказка е ясна. Тя е и последното изречение, казано от мечката – „От мен да знаеш: дълбока рана заздравява, а лоша дума не се забравя.“.

Приказки за деца

Бонус интересен факт:

Това е народна приказка с неизвестен автор, затова много хора я разказват по различен начин и с различни заглавия – „Лоша дума не се забравя“, „Мечката и лошата дума“, „Лоша дума“. Смисълът обаче е винаги един и същ.

Заключение

Представихме ви класация на 10-те най-добри приказки за животни. Има още, които биха могли да влязат в този списък – „Вълкът си остава вълк, „Дядо вади ряпа“, „Вълкът и седемте козлета“, „Гаргата и стомната“ и много други.

Животните в тези приказки ни учат на най-ценните човешки качества. Но за възрастните тези герои са също спомен, те са връщане назад, към тяхното собствено детство. А за децата днес приказките са един нов и интересен свят. Свят, в който животните говорят, в който важните добродетели и житейските уроци са поднесени по забавен и вълнуващ начин. Те са началото на един дълъг път, изпълнен с приключения и ценна поука, която ще води децата през целия им живот.

Приложение за аудио приказки

Насладете се на любите си детски приказки

Свалете мобилното приложение ПРИКАЗКИТЕ сега

Scroll to Top